Etty Hillesum
Samenvatting
Etty Hillesum studeert Rechten in Amsterdam als de oorlog uitbreekt. Om haar gedachten en gevoelens op een rijtje te houden, houdt zij een dagboek bij.
Instapsituatie
Na het afronden van haar studie Rechten krijgt Etty Hillesum in juli 1942 een baan aangeboden als administratief medewerkster bij de Joodsche Raad. Deze organisatie bestuurt, in opdracht van de Duitse bezetter, de Joodse gemeenschap. In Kamp Westerbork heeft ze vanwege haar werk een uitzonderingspositie; zij kan zich vrij door het kamp bewegen. Dit duurt tot juli 1943.
Op 27 september 1943 wordt zij met haar familie gedeporteerd naar Auschwitz. Daar overlijdt zij op negenentwintigjarige leeftijd.
Etty wilde absoluut niet onderduiken. Dat was wel mogelijk geweest. Zij wilde echter bij haar volk blijven en hun lot delen.
Gebeurtenis WO2
Aanvullende bronnen
- link: Tekst Wikipedia (880 woorden) Beschrijving van het leven van Etty Hillesum.
- link: Film (10 min) gesproken portret met foto's en filmbeelden.
- link: Krantenbericht (324 woorden) met aankondiging van de Etty Hillesumroos.
- link: Uitgebreid artikel (10240 woorden) van Traces of War, met geschiedenis van Kamp Westerbork, en de gebeurtenissen in W.O. II.
- link: Tekst (476 woorden) Beschrijving van de positie van de Joodsche Raad tijdens de oorlog.
- link: Artikel Volkskrant
Herdenking
Etty Hillesum is een van de Joodse oorlogsslachtoffers die jaarlijks worden herdacht op 4 mei.
Daarnaast is zij vaak vernoemd. Er zijn scholen naar haar genoemd. In Deventer, aan de IJssel is een speciaal monument voor haar.
In Winschoten, waar zij als jong kind woonde, is zelfs een roos naar haar genoemd.
Op vrijdag 10 april 2020 verscheen een artikel in de Volkskrant over het huis waar zij haar oorlogsdagboeken schreef. Het huis zou moeten plaatsmaken voor luxe appartementen. Zie onder Aanvullende bronnen: de link 'Artikel Volkskrant'
Suggestie leeractiviteiten
- Er is een roos genoemd naar Etty Hillesum. Zoek eens uit of er ook in jouw omgeving bloemen zijn genoemd naar mensen die iets hebben gedaan voor anderen.
- De Joodsche Raad werkte mee aan de deportaties van Joden naar Kamp Westerbork. Dat was een proces dat langzamerhand steeds verder ging. Dit is de leiders van de Raad na de oorlog zeer kwalijk genomen. In sommige plaatsen werkte de Raad samen met het verzet en beperkte daarmee het aantal mensen dat gedeporteerd werd. Hoe kijk jij aan tegen dit proces?
- Ga zelf eens op bezoek bij het Herinneringscentrum in Westerbork.
- Bezoek de site van Terug naar Westerbork (www.terugnaarwesterbork.eu ) en lees de info over de fietstochten 2021 (75+1)