Spitfire, jachtvliegtuig uit de Tweede Wereldoorlog
Vlieger Leo Hendrikx maakte in 1945 met zijn Spitfire een noodlanding in bezet gebied
Spitfire, jachtvliegtuig uit de Tweede Wereldoorlog
Vlieger Leo Hendrikx maakte in 1945 met zijn Spitfire een noodlanding in bezet gebied
De Tweede Wereldoorlog werd ook vanuit de lucht gevoerd: herinneringen van piloten en slachtoffers. Vlieger Leo Hendrikx maakte in 1945 een noodlanding in bezet gebied.
Tweede Wereldoorlogveteraan Leo Hendrikx legde zich op 16-jarige leeftijd niet bij de bezetting neer. Om in het vrije Groot-Brittannië te komen legde hij met een groep vrienden een gevaarlijke tocht af door Vichy-Frankrijk. Met succes, hij meldde zich bij de RAF en een droom ging in vervulling. Op een van zijn vluchten werd hij geraakt en moest hij een noodlanding maken. Voor de verwondingen die hij opliep, kreeg hij het Draaginsigne Gewonden uitgereikt. Zie onder Aanvullende bronnen: de link: 'Noodlanding Leo Hendrikx'
Leo Hendrikx overleefde de luchtoorlog, maar er vielen vele slachtoffers. Ruim 800 doden in Rotterdam, zo’n 30.000 in Londen, meer dan 45.000 in Hamburg: het is een greep uit de eindeloze lijsten met burgerslachtoffers uit de Tweede Wereldoorlog. Waarom bombarderen de vechtende partijen tussen 1940 en 1945 massaal binnensteden vol onschuldige burgers? En hoe herinneren piloten en de lokale bevolking zich deze luchtoorlog? Zie onder Aanvullende bronnen: de link 'WO2 vanuit de lucht' en 'Bombardementen op Dresden'.
Er zijn in ons land veel sporen die herinneren aan de luchtoorlog en de bombardementen. In de vorm van musea, monumenten, verhalen, boeken dvd's, stille getuigen, e.d. Zie onder Aanvullende bronnen: de link 'Herinneringen aan de luchtoorlog'
Zoek naar een herinnering, die jou aanspreekt (mogelijk bij jou in de buurt) en waar je wel aan zou willen werken om die levend te houden.
De Aanvullende bronnen geven behalve over de luchtoorlog veel herinneringen aan andere gebeurtenissen in WO2. Ook daar kun je mee aan de slag.