Lesmateriaal

Van Melle-koekblik en andere creatieve oplossingen

Koekblik omgebouwd tot bakoven in de hongerwinter

De vervaardiger was machinist bij de NS, opgeleid als smid. Hij woonde destijds in de Millinxstraat 124-a Rotterdam. Het blik is op z’n vroegst van 1931 en omgebouwd tot bakoven in 1943. Het werd gebruikt om thuis brood te bakken van graan, dat her en der vandaan werd gehaald.

Nog een creatieve oplossing: de gasgenerator voor auto’s

Samenvatting

Met groot vernuft bouwden technisch ingestelde mensen in de Tweede Wereldoorlog met schaarse middelen gebruiksvoorwerpen, die van groot nut waren. Maar ook met eten moesten mensen creatief omgaan.

Instapsituatie

Het omgebouwde 'Koekblik van van Melle' en de 'Gasgenerator voor de auto' zijn voorbeelden van creatieve technische oplossingen in de tijd van schaarste en gebrek aan middelen. Burgers en fabrieken waren vindingrijk. Voor problemen werden oplossingen gevonden. Van de nood werd een deugd gemaakt. Achter de voorwerpen gaan verhalen schuil; bijvoorbeeld van de redding van een Engelse piloot, uit wiens parachute een doopjurkje werd gemaakt.
Van het rechthoekig Van Melle blik, dat thuis in 1943 omgebouwd is tot bakoven. zijn de aanpassingen nog bekend.
Zie onder Aanvullende bronnen: de links 'Aanpassingen Koekblik van Melle' en 'Auto's op houtgas'

Gebeurtenis WO2

Aanvullende bronnen

 • link: Aanpassingen koekblik Van Melle
 • link: Auto's op houtgas
 • link: Creatief met eten
 • link: Nederlander at in WOII gezonder dan nu
 • link: Verzetsmuseum
 • link: Vensterbank-museum

Herdenking

Het Verzetsmuseum in Amsterdam (tegenover Artis) toont een aantal vernuftige technische oplossingen, uit nood geboren. Zie onder Aanvullende bronnen: de link 'Verzetsmuseum'.
In de Hongerwinter was men veel creatiever in het vinden van eten dan we dachten. Er zijn wel 38 verschillende plantensoorten gebruikt om eten te maken, waaronder bijvoorbeeld tulpenbollen. Zie onder Aanvullende bronnen: de link 'Creatief met eten'.

Suggestie leeractiviteiten

 • Werk (met je klas) mee aan het project Vensterbank-museum in Limburg. Zie onder Aanvullende bronnen: de link 'Vensterbank-museum'
 • Pluis (met je klas) uit hoe het van Melle-koekblik technisch precies is aangepast en maak er werktekeningen van. Zie onder Aanvullende bronnen: de link 'van Melle-koekblik'
 • Maak (met je klas) het van Melle-koekblik na en bak er een brood in. Zie onder Aanvullende bronnen: 'van Melle-koekblik'
 • Zoek uit welke plantensoorten zoal gebruikt werden in de hongerwinter. En maak er een gerecht mee. Zie onder Aanvullende bronnen: de link 'Creatief met eten'
 • Je gelooft het niet, maar een onderzoeker beweert dat de Nederlander in WOII gezonder at dan nu. Dat klinkt tegenstrijdig, maar zoek eens uit wat die onderzoeker precies bedoelt. Zie onder Aanvullende bronnen: de link 'Nederlander at in WOII gezonder dan nu'.

Beroepen

Trefwoorden