Seyss-Inquart op industrieel bezoek. Hij lost de werkeloosheid in Nederland op, zegt hij.
Werkeloosheid opgelost!?
Samenvatting
Seyss-Inquart voorkwam dat Nederland na de bezetting werd leeggeroofd. De economie in Nederland draaide als nooit tevoren. Tegen welke prijs?
Instapsituatie
In 1940-42 groeit Nederlandse economie, o.a. dankzij grote orders van het Duitse leger en doordat Seyss-Inquart voorkomt dat Göring Nederland leeg laat halen.
Die enorme orders die het Duitse leger vanaf midden 1940 bij Nederlandse bedrijven plaatsten, hadden meteen een groot effect op de werkloosheid.
Die was hoog bij de Duitse inval, tegen de 400.000 man, en werd de maanden daarna eerst nog aanzienlijk hoger. Volgens geheime cijfers van het CBS stond de teller in juni 1940 op 740.000, dat was 26 procent van de toenmalige beroepsbevolking.
De industriële produktie schoot omhoog en er waren opeens duizenden extra arbeiders nodig. Bovendien dreigde voor werklozen verplichte tewerkstelling in Duitsland.
Het resultaat was spectaculair. Seyss-Inquart liet zich in december 1940 interviewen door het nazi-partijblad in Duitsland, de Völkische Beobachter, en zei daar:
‘Het probleem van de werkloosheid is opgelost. In sommige sectoren zijn er nog nooit zo weinig werklozen geweest als nu.’
Daar was geen speld tussen te krijgen, en om dat leger werklozen weg te werken waren er slechts 80.000 in Duitsland aan het werk gezet – relatief een beperkt aantal.
Zie onder Aanvullende bronnen: de links 'Werkeloosheid opgelost' en 'Economie tijdens WO2'
Gebeurtenis WO2
Aanvullende bronnen
Herdenking
De toespraak van Seyss-Inquart bij machinefabriek Stork in Hengelo op 18 mei 1943, herinnert aan de genoegzame belofte van vrijheid en voorspoed die de nazi's deden aan het Nederlandse volk. Zie onder Aanvullende bronnen: de link 'Seyss-Inquart in Hengelo'
Bij dezelfde machinefabriek Stork in Hengelo is in 1947 een monument onthuld ter nagedachtenis aan medewerkers, die zijn omgekomen als Militairen in dienst van het Nederlands Koninkrijk 1940-1945: Burgerslachtoffers, Vervolgden Nederland, Verzet Nederland. Zie onder Aanvullende bronnen; de link 'Monument Stork'
Er zijn monumenten die herinneren aan slachtoffers die economisch verzet of een economisch delict (volgens de bezetter) hebben gepleegd. Zie onder Aanvullende bronnen: de link 'Economisch verzet/delict'
Zoek naar een herinnering, die jou aanspreekt (mogelijk bij jou in de buurt) en waar je wel aan zou willen werken om die levend te houden.
De Aanvullende bronnen geven behalve over economie veel herinneringen aan andere gebeurtenissen in WO2. Ook daar kun je mee aan de slag.
Suggestie leeractiviteiten
- Het monument van de machinefabriek Stork in Hengelo kun je adopteren. Er zijn ook monumenten bij jou in de buurt waarmee dat kan. Zie onder Aanvullende bronnen: de link 'Adopteer een monument'
- Zoek eens uit wat de Duitse bezetter verstond onder 'economisch delict'. Maak een overzicht en vergelijk met wat tegenwoordig onder economisch delict wordt verstaan. Zie onder Aanvullende bronnen: de link 'Nazibajes Oranjehotel'
- Bezoek de site van Terug naar Westerbork (www.terugnaarwesterbork.eu ) en lees de info over de fietstochten in 2021 (75+1)