(Culturele) Discriminatie. Toen! En nu?
Vooroordelen en discriminatie kunnen zomaar leiden tot rassenhaat of vervolging. En zoals in nazi-Duitsland tot de Holocaust.
Wat kunnen wij daarvan leren?
Vooroordelen en discriminatie kunnen zomaar leiden tot rassenhaat of vervolging. En zoals in nazi-Duitsland tot de Holocaust.
Wat kunnen wij daarvan leren?
Tijdens de bezettingsjaren zijn er Nederlanders die vrijwillig met de Duitsers meewerken: collaborateurs. Collaborateurs steunen en helpen de nazi’s en keren zich daarmee tegen de Nederlandse overheid in ballingschap. Zij worden daarom in de volksmond ‘landverraders’ genoemd.
Er werden ook bunkers gebouwd voor de bezetter. Al dan niet vrijwillig.
Seyss-Inquart voorkwam dat Nederland na de bezetting werd leeggeroofd. De economie in Nederland draaide als nooit tevoren. Tegen welke prijs?
Het voetbal in Nederland was tijdens de oorlog populairder dan ooit tevoren: tienduizenden Nederlanders sloten zich aan bij een sportvereniging en het publiek in de stadions verdubbelde. Voetbal bood afleiding van de oorlogsellende.
Etty Hillesum studeert Rechten in Amsterdam als de oorlog uitbreekt. Om haar gedachten en gevoelens op een rijtje te houden, houdt zij een dagboek bij.
In Auschwitz werden Joodse gevangenen gedwongen te werken in de gaskamers. In het zogenaamde ‘Sonderkommando’. Zalmen Gradowski was een van hen en een van de leiders van de opstand van Auschwitz, die op 7 oktober 1944 uitbrak.
De vervolging van de Sinti en de Roma is jarenlang buiten de schijnwerpers gebleven. Settela Steinbach is het meisje met de hoofddoek dat vanuit de trein in Westerbork naar buiten kijkt. Het heeft jaren geduurd voordat haar naam bekend was.
Met groot vernuft bouwden technisch ingestelde mensen in de Tweede Wereldoorlog met schaarse middelen gebruiksvoorwerpen, die van groot nut waren.
Maar ook met eten moesten mensen creatief omgaan.
Nederlanders die op illegale manier geallieerd gebied wisten te bereiken heetten vanaf 1941 Engelandvaarders. Een van hen, Rudi Hemmes, doet er verslag over. En er is een Engelandvaarders-museum in Noordwijk
In 6 jaar tijd was veteraan Arie Otto van Soest officier-waarnemer, bijna vlieger, marechaussee, krijgsgevangene en onderduiker.