Lesmateriaal

Bunkers bouwen voor de bezetter

Tijdens de bezettingsjaren zijn er Nederlanders die vrijwillig met de Duitsers meewerken: collaborateurs. Collaborateurs steunen en helpen de nazi’s en keren zich daarmee tegen de Nederlandse overheid in ballingschap. Zij worden daarom in de volksmond ‘landverraders’ genoemd.
Er werden ook bunkers gebouwd voor de bezetter. Al dan niet vrijwillig.

Werkeloosheid opgelost!?

Seyss-Inquart voorkwam dat Nederland na de bezetting werd leeggeroofd. De economie in Nederland draaide als nooit tevoren. Tegen welke prijs?

Engelandvaarder Rudi Hemmes

Nederlanders die op illegale manier geallieerd gebied wisten te bereiken heetten vanaf 1941 Engelandvaarders. Een van hen, Rudi Hemmes, doet er verslag over. En er is een Engelandvaarders-museum in Noordwijk

Joodse veteraan Ben de Jong in Arbeitskommando-Deep

De Nederlandse veteraan Ben de Jong (1920-2010) maakte van 1943 tot het einde van de oorlog deel uit van het Arbeitskommando in Deep aan de Oostzee dat bestond uit Joodse krijgsgevangenen. Het bestaan van een apart krijgsgevangenkamp voor Joodse militairen is vrijwel onbekend. De heer de Jong vertelt erover in de Interviewcollectie Nederlandse Veteranen.

De Drukpers

Tijdens de Tweede Wereldoorlog werd veelvuldig verzet gepleegd tegen onvrijheid, maar niet iedereen kon dat opbrengen.
Hoe zinvol is het plegen van verzet?
Was er ook verzet in Duitsland tijdens WO2?

Hamsteren, schaarste, honger

In de tijden van schaarste voor en tijdens de Tweede Wereldoorlog moesten levensmiddelen eerlijk worden verdeeld. Dat lukte niet altijd, zoals in de ‘hongerwinter’ van 1944 op 1945.